Nit de la Recerca a la Casa de Cultura

Coincidint amb la Nit de la Recerca, la Càtedra de Cultura Científica i Comunicació Digital de la Universitat de Girona i la Casa de Cultura presenten tres conferències per donar a conèixer els reptes a què s’enfronten els científics en els propers anys. Es parlarà de la qualitat de l’aigua, de les aplicacions de la robòtica en la cura contra el càncer i, a partir de jocs divertits, d’alguns dels reptes actuals de la mecànica quàntica.

Les conferències van dirigides a alumnes de tercer i quart de secundaria i tindran una durada aproximada d’una hora i tenen l’objectiu d’acostar algunes de les recerques que els científics de la Universitat de Girona estan desenvolupant.

«Aigua, essencial en la nostra vida!»

Dimecres 28 de setembre · 10 h

Tots sabem com n’és, d’essencial, l’aigua per a la nostra vida. El canvi climàtic fa que aquest recurs sigui cada vegada més escàs. A més, l’aigua pot estar afectada per la presència de contaminants, deguts tant a fonts naturals com a l’ús que en fem els humans. Per tal d’assegurar la bona qualitat de l’aigua, cal disposar d’eines per controlar la contaminació. Però no només controlar-la; a partir de les dades sobre contaminació també es pot extreure informació relacionada amb la salut.

La Dra. Clàudia Fontàs, directora del Campus Aigua de la Universitat de Girona i professora del Departament de Química, exposarà la importància de la recerca en l’àmbit de l’aigua dins de la Universitat de Girona (UdG) i parlarà de la recerca de la UdG sobre el disseny de sistemes pioners en la detecció de contaminants en aigües.

El Dr. Lluís Coromines, investigador de l’Institut Català de l’Aigua (ICRA), ens explicarà com, a partir d’anàlisis químiques i microbiològiques de les aigües residuals, es pot extreure informació relacionada amb la salut. La covid n’és un cas particular molt important.

«Robots i humans construint un món millor»

Dijous 29 de setembre · 10 h

Moltes vegades la recerca permet crear eines que altres investigadors poden aprofitar per resoldre problemes molt diferents dels que inicialment es volien resoldre. En aquesta xerrada veurem com la recerca en robòtica submarina ens pot ajudar a combatre el càncer.

El Dr. Rafael Garcia, director del Campus de Robòtica de la Universitat de Girona i catedràtic del Departament d’Arquitectura i Tecnologia de Computadors, ens explicarà la importància dels estudis que es porten a terme en l’àmbit de la robòtica.

«Quàntica, tot és ciència quàntica!»

Divendres 30 de setembre · 10 h

Pot un gat ser viu i mort alhora? És possible transmetre missatges d’una forma absolutament segura i indesxifrable? Pot travessar-se una paret? Superaran els ordinadors quàntics els actuals superordinadors? Estem a punt de poder teletransportar coses? Per què hi ha tan pocs elements químics?  Aquestes i d’altres qüestions seran tractades en una xerrada que combinarà informació amb entreteniment, el PowerPoint amb la matemàgia, el rigor amb l’humor. Una conferència en què els participants podran aprendre algun dels secrets de la mecànica quàntica i la seva rellevància en el món actual.

Dra. Sílvia Simon, directora de la Càtedra de Cultura Científica i Comunicació Digital, professora del Departament de Química i investigadora de l’Institut de Química Computacional i Catàlisi de la Universitat de Girona.

Dr. Miquel Duran, professor del Departament de Química i investigador de l’Institut de Química Computacional i Catàlisi de la Universitat de Girona.

Create a website or blog at WordPress.com

Up ↑

A %d bloguers els agrada això: