
Amb ocasió del Dia Internacional de les Dones i les Noies en Ciència la C4DUdG ha organitzat una viquimarató per millorar la visibilitat de les científiques de la Universitat de Girona a Wikidata i la Viquipèdia.
L’objectiu d’aquesta viquimarató és múltiple: en primer lloc, crear o completar les biografies a la Viquipèdia d’investigadores de la UdG que han obtingut algun tipus de premi o distinció. Per un altre, crear o completar les entrades a Wikidata (la base de dades lliure vinculada a la Viquipèdia) de les investigadores.
Les persones participants a la Viquimarató disposaran de la informació necessària, a partir de les dades obertes de la Generalitat de Catalunya i d’altres fonts com ORCID. També tindran accés a la informació de les dones premiades, per poder completar les biografies a la Viquipèdia.
Aquesta viquimarató tindrà un doble format: un de presencial dilluns 13 de febrer a la tarda, i un altre en línia, al llarg de la setmana de l’11 al 17 de febrer.
Viquimarató presencial UdGRercerca
Al principi de la Viquimarató hi haurà una sessió de formació en l’edició de la Viquipèdia i de Wikidata, a càrrec d’Amical Wikimedia, entitat que dóna suport a aquesta iniciativa en el marc del seu viquiprojecte ViquiDones.
A part de la sessió de formació, hi haurà una trobada amb personal investigador de la UdG i viquipedistes per analitzar els criteris de notabilitat que regeixen la creació de biografies de les persones investigadores. Per això es convida a editors i responsables de comunicació de grups de recerca, instituts i departaments a assistir-hi.
Dades de la Viquimarató presencial:
Dia: dilluns 13 de febrer de 2023
Lloc: Sala Gavarres, Facultat de Ciències, Universitat de Girona (Carrer M. Aurèlia Campmany, 69)
Horari:
16:00 Inici de la Viquimarató
16:15 Sessió de formació
17:00 Trobada informal de personal investigador i viquipedistes
19:00 Fi de la viquimarató presencial

Viquimarató en linia i informació sobre el contingut
Tota la informació sobre aquesta viquimarató, articles per editar, fonts de dades obertes, etc. es proporciona en aquesta pàgina: https://ca.wikipedia.org/wiki/Viquip%C3%A8dia:Viquimarat%C3%B3_UdGRecerca_2023
I doncs, què hi farem?
Les dades obertes de la GenCat proporcionen el llista de personal investigador als centres de recerca catalans, i per tant de la UdG. Malauradament no hi ha el gènere de cada persona. El que sí que hi ha és el seu codi ORCID. La UdG té 784 registres actualment en aquest fitxer obert.
A Wikidata, hi ha 644 persones amb “ocupador UdG”, de les quals 151 tenen gènere dona. Hi falten codis ORCID.
A la Viquipèdia, hi falten moltes persones, en particular dones, amb biografies admissibles (per exemple, perquè han rebut un premi rellevant).
I què hi aprendrem
A la reunió de les 5 de la tarda tenim com a objectiu sensibilitar les persones que fan recerca a la UdG perquè
- ajudin a millorar la qualitat de les dades a Wikidata i reduir el biaix de gènere a la Viquipèdia, tot detectant si hi falta el gènere d’una persona, o si hi falta el codi ORCID, o si hi falta la data de finalització de la relació amb la UdG (per que s’ha retirat o marxat a un altre centre de recerca)
- contribueixin a escriure les biografies (pàgines) a la Viquipèdia d’investigadores UdG que superen els criteris d’admissibilitat. L’organització proporcionarà la llista d’aquestes investigadores i suggerirà le fonts que permetran fer les pàgines corresponents.
- entenguin la interconnexió entre dades obertes, bases de dades obertes, etc – en particular entre WikiData i ORCID, i valorin la conveniència de mantenir un perfil ben treballat a ORCID.
A qui va adreçat doncs tot això?
La sessió de formació, a tothom que desitgi aprendre una mica d’edició a Wikidata i Viquipèdia
La reunió de les 5, a totes les persones que fan recerca a la UdG o col·laboren amb la seva gestió, o que tenen curiositat per aquest tema.
He de portar ordinador?
Millor que sí.