Fem balanç de la nostra divulgació

Ara que s’acosten els darres dies de l’any 2009 potser és hora de fer balaç de diversos temes, nosaltres (Grup de Divulgació Científica de la C4D, UdG) el fem de la divulgació que en aquests darreres setmanes hem fet per les escoles i IES de la província de Girona. Des de la densa Setmana de la Ciència (13-24 novembre) Pep Duran i Pep anton Vieta  hem voltat per diversos centres educatius presentant la xerrada/performance Reacciona… Explota! Des del Plà de l’Estany a la Selva, de l’Alt Empordà a Girona ciutat… han estat bones experiències, no només pels estudiants de secundària que comencen a descobrir la ciència. Per nosaltres ha estat molt enriquidor conèixer de primera mà la realitat a les aules preuniversitàries i hem visitat prou centres com per poder-nos-en endur una idea prou representativa de la secundària a la província.

Sovint la Ciència no és ben rebuda pels estudiants que s’inicien en ella. Això potser és degut a la forma en que es mostra a les aules, essent rebuda pels alumnes com un grup de llibres guixuts i unes assignatures complicades (la matemàtica, històricament, té aquest mateix problema, potserr intensificat) o potser és degut a un tema més extens, forani a les aules, corresponent a la visió que la societat té de la ciència. I la química, concretament, sovint és vista per la societat en general com una ciènci poc útil i perillosa. Quantes vegades no hem sentit sense tanta química viuríem millor o això porta massa [amb el sentit negatiu de la paraula] química o prefereixo prendre’m un producte natural que no pas un de químic… i quantes vegades hem repetit , els químics, que la química és a per tot, que els productes naturals també són química, que l’oxigen que respirem està format per molècules, formades per 2 àtoms, formats per 8 electrons cada un… i que això és química (Química, naturalment va escriure Claudi Mans el 2003, el podeu llegir a La Truita Cremada o clicant aquí) i quantes vegades hem anat recordant a la població que molts dels productes que anomenem “químics” (estrictament hauríem d’anomenar sintètics) ens ajuden a viure; la penicil·lina, l’àcid acetil salicílic, el sabó… i és que tot és química!

1a entrada al posar la paraula “química” al buscador Google/imatges.

Tornant al tema que volia presentar, adjunto un recull d’imatges de les jornades de divulgació científica a les escoles i IES de la província de Girona presentant el nostre Reacciona… explota!

A Banyoles ens vàrem trobar amb els estudiants dels diversos IES de la vila al teatre d’una escola. Banyoles, 18/11/09.

Gran rebuda a l’IES Vescomtat de Cabrera d’Hostalric. Hostalric, 20/11/09.

Després de divulgar la química a l’IES vàrem poder gaudir d’un Itinerari Geològic al voltant de la fortalesa d’Hostalric per part de la Carme, hostalriquenca i professora de geologia a Blanes.

Centre Escolar Emprdà de Roses. Roses, 25/11/09.

Al Centre Escolar Empordà vàrem poder descobrir la gran moguda que duen a terme per la Setmana de la Ciència amb activitats diverses per tots els nivells d’estudi, entre les quals em varen cridar molt l’atenció una exposició d’egagròpiles que varen recol·lectar, reconèixer i etiquetar els mateixos estudiants, així com el Concurs dels Científics amb enigmes i unes excel·lents caricatures, en format pòster, dels qui varen posar les bases de la ciència actual. A la imatge el matemàtic Pitàgores i el físic Albert Einstein. Molt recomanable el portal web del Centre Escolar Empordà.

Reacciona… Explota! a l’IES Serrallarga de Blanes. Blanes, 10/12/09.

Experiment de la Sep del Faraó a La Salle de Girona. Girona, 17/12/09.

Des de la Càtedra de Cultura Científicai Comunicació Digital (C4D) de laUdG seguirem divulgant la ciència, i la química en particular, perquè ens apassiona i volem encomanar aquesta passió tot gaudint d’ella.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s