St Albert 09 i Setmana de la Ciència

Divendres passat, dia 13 de novembre de 2009, a la Facultat de Ciències de la UdG va ésser festa grossa! Durant tot el matí es va celebrar la diada de Sant Albert (patró dels científics, 15 de novembre) amb la V Fira de la Química.

1

Rebuda dels estudiants de batxillerat dels diversos centres de la demarcació que divendres ens varen venir a visitar. Vestíbul de la Facultat de Ciències, 10 h.

Els estudiants de batxillerat que vàrem rebre a la Facultat de Ciències de la UdG varen poder gaudir i participar de diversos tallers, exposicions, demostracions i xerrades de divulgació científica.

Així es va inaugurar l’exposició Química i esport: Nous materials en esports de muntanya, resultat del treball acadèmicament dirigit dut a terme per l’estudiant de química Pau Bosch i el professor Pep Duran. L’exposició s’ha presentat en forma de plafons informatius on, de forma detallada, s’hi ha mostrat la importància de la química en la investigació i síntesi de nous materials, més resistents i lleugers, necessaris per a facilitar i incrementar la seguretat dels diversos esports de muntanya com l’apinisme o l’escalada. La inauguració de l’exposició va estatar acompanyada per una espectacular exhibició d’escalada a càrrec dels professionals d’Aresta.

2

Inauguració de l’exposició Química i esport: Nous materials en esports de muntanya per part dels autors, Pau Bosch i Pep Duran (Química UdG, C4D UdG).

4

Exposició Química i esport: Nous materials en esports de muntanya. D’esquerra a dreta, Jordi Cañigueral (alpinista), Pep Duran (Departament de Química UdG/ C4D UdG) i Pau Bosch (estudiant de químiques, UdG).

5

9

Exhibició d’escalada a càrrec dels professionals d’Aresta en motiu de la inauguració de l’exposició Química i esport: Nous materials en esports de muntanya.

Els estudiants preuniversitaris que divendres varen visitar la Facultat de Ciències també varen poder participar en diversos tallers com el Racó del fred: Petrifiquem una flor o Què és un superconductor. On varen poder descobrir algunes aplicacions del nitrogen líquid, com la congelació ràpida de diversos materials o proporcinar la propietat de superconductivitat a un tipus de ceràmica.

8

Taller Què és un superconductor. Els alumes varen poder veure amb els seus propis ulls com una ceràmica tipus YBCO presenta superconductivitat quan és refrigerada amb nitrogen líquid i com fa levitar un imant. Així, varen poder entendre la seva aplicació en els trens tipus Maglev i varen discutir la seva possible aplicació en la conducció d’electricitat.

Una altra exposició que es va presentar va ésser la titulada Química entre fogons on la protagonista era la química de la cuina i del rebost casolà. Vinagre, sucre, sal, cafè, lleixiu, oli o tefló… tot és química! D’aquesta manera volem mostrar la quotidianitat de la química a les nostres vides.

10

Exposició Química entre fogons.

Per acabar la festa de la Ciència vàrem tenir el gran honor de comptar amb la presència de Francesc Mauri, un dels homes del temps de TV3. Qui ens ha ofert durant tants anys, i esperem que en segueixin molts més, la informació meteorològica del nostre país, divendres ens va presentar la xerrada El canvi climàtic: què hi podem fer. L’Aula Magna de la Facultat de Ciències es va fer petita per escoltar Mauri, qui ens va presentat el fenomen del canvi climàtic com a normal com a concepte (tot canvia i el clima també ho ha get sempre) però anormal (i preocupant) per la velocitat de canvi progressiu que presenta des de fa uns anys, per la influència humana en aquest canvi i pels greus efectes mundials que comencem a notar. Vàrem descobrir que el gas que influeix en major grau en l’efecte hivernacle és el vapor d’aigua, seguit del CO2 i que tenim alternatives a les fonts d’energia actuals, les quals ens causen una dependència dels altres països, com són les energies renovables.

DSC05150

D’esquerra a dreta. Francesc Mauri (conferenciant, meteoròleg de TVC), Victòria Salvadó (Química UdG i Degana Facultat de Ciències UdG) i Miquel Duran (Química UdG i Vicerector de política Científica UdG).

DSC05176

El canvi climàtic: què hi podem fer.
Xerrada a càrrec de Frances Mauri.

Molt bona Setmana de la Ciència 09 a tothom!


Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s